Skip to content

Om konstnären

En konstnär och skulptör, född i Damaskus och för närvarande bosatt och verksam i Sverige. Han arbetar med olika material. Han har utfört en grupp verk på offentliga platser. Han har också många konstverk som ägs av människor. Nedan följer en sammanfattning av hans liv, arbete och vad han erbjuder.

Hans uppväxt elle rbakgrund

Skulptören Muhannad Suleiman föddes i Damaskus, men han växte upp och tillbringade sin barndom i en by med en bergig natur, rik på skönheten i dess landskap, kallad Jiboul.
Det ligger i kustbergskedjan i Syrien, och tillhör administrativt sett Latakia Governorate

Byn jeibool
foto: Zaid Solaiman

ett målade hjärtformade lyktor på ett område på mer än tjugo tunnland, på berget som vetter mot   byn Jeibool, planerar konstnären det och leder ett team för att genomföra det varje år på årsdagen av hans brors död, som var en miljöaktivist.
foto: Zaid Soliman
Det här är prova innan det blir mörkt
foto: Zaid Solaiman

Han började skulptera där av naturen sedan barndomen. Renheten i dess natur och magin i dess skönhet var det första incitamentet för honom att lära sig skulptera och utöva det, och det var detta som senare fick honom att anta namnet Jeibool som ett konstnärligt namn Han gav den här webbplatsen namnet Jeibool, och han gav också samma namn till sitt företag i Sverige, AB Jeibool, genom vilket han säljer sina verk och erbjuder sina tjänster som ett tack till platsen där han lärde sig skulptur, och ut av kärlek till hans minnen.

Han fortsatte sina studier i (Jeibool ), samma by, och efter avslutade gymnasiestudier försökte han ägna sig heltid åt att arbeta inom konstområdet, och flyttade mellan flera städer i Syrien och Libanon, för att utföra konstnärliga arbeten som begärdes av honom.

2010 flyttade han till Beirut, och började arbeta i sin egen verkstad fram till slutet av 2015, då han flyttade till Sverige.

Hans barndom och skulptur:

Under de första åren av sin barndom hade han en passion för att rita, skulptera med lera och trä, med blyga försök att skulptera med sten.

Han älskade också natur och jordbruk, eftersom han arbetade inom jordbruket i sin barndom och ungdom under hela sin skoltid.

Han älskade också att studera i naturen, så han lämnade sitt hem och tog sina böcker med sig för att välja en vacker plats i ett av bergen eller skogarna att studera.

Istället för att studera roar han sig med att förbereda platsen för att vara lämplig för studier och roligare, så han flyttar på stora stenar för att bygga en stol åt sig själv.

Och ett skrivbord att placera böcker på, och vid ett annat tillfälle skär han en gren från ett av träden för att med sin enkla kniv hugga en liten staty.

Eller så försöker han gravera in olika namn eller former på sten, och begrundar några av de vackra former som naturen har format på egen hand, och hämtar olika idéer från dem.

Därmed började hans kärlek till skulptur öka, men han gömde sin kärlek till skulptur eller det han skulpterade, eftersom alla omkring honom trodde att hans intresse borde fokuseras på studier och inte konst, och en person kan inte leva och fortsätta med skulptur eller bara konst.

Tillägnad skulptur :

Efter att ha avslutat gymnasiet 1994 fick han välja mellan sin kärlek till fjällen och jordbruket, eller att flytta till staden, där horisonten för hans framtid skulle vidgas.

Han hade också en passion för ingenjörskonst och älskade uppfinningar, så han tänkte alltid på lösningar på de problem han stötte på på jobbet och uppfann maskiner och utrustning som skulle hjälpa honom och spara ansträngningar.

Han fick också välja mellan att fortsätta sina universitetsstudier, eller ta sig in i konsten, och under tiden arbetade han vid sidan av sin skulpturpraktik inom flera områden, vilket gav honom en ackumulering av erfarenheter som han senare använde inom konsten.

Men i slutändan blev hans val konst. Han började översätta sina idéer, filosofi och det lidande han mött i sitt liv, eller andras, till konstverk och statyer. Han älskade också att skulptera kroppar på ett realistiskt sätt och utmärkte sig i att skulptera ansikten och karaktärer.

Relief av  en person,  italiensk marmor
30 cm.m x 20 cm.m

En lerstaty av en verklig person, på väg att gjutas i brons

Under tiden studerade han också den mänskliga anatomin genom boken (Sobota), som han lånade från en av sina vänner som studerade medicin vid Tishreen University i staden Latakia.

Han tittade på flera böcker för att studera skulptur, och han tittade också på skulptur i olika civilisationer .

Det som påverkade honom mest var renässansens konst och dåtidens konstnärer som Michelangelo.

Han började delta i konstutställningar och de viktigaste kulturaktiviteterna i olika städer mellan Syrien och Libanon, förutom att han utförde flera arbeten för kyrkor.

En naturlig marmorstaty i människostorlek av fader Elias Yacoub, belägen i en kyrka i staden Banias, Syrien, 2006

Pappa Elias Yacoub

Men han stötte snart på ett hinder att skulptering orsakade honom stora kostnader

oproportionerlig till storleken på hans inkomst,

Han bestämde sig för att arbeta med interiör och exteriör dekoration med gips eller cement

För att dekorera hem och trädgårdar, betrakta det som en form av servicekonst.

Han fick stor berömmelse och uppnådde en utmärkt inkomst, och han utförde enorma arbeten, av vilka några nådde en höjd av mer än 11 ​​meter, eller några nådde

Med en horisontell utbyggnad på mer än 500 kvadratmeter.

Ett betongverk i form av ett träd med ingång till en bröllopssal mellan rötterna, 11 meter hög,
foto: Haitham Al Khatieb

En cementformation inne i en bröllopssal i form av blixtar och stalaktiter
foto: Haitham Al Khatieb

Cementformationer i form av stenar som är i harmoni med naturen och platsen där de tillverkades, så att hotellets kunder kan sitta under dem på sommaren.
foto: Haitham Al Khatieb

2002 ägnade han sig helt åt att arbeta med skulptur, efter att han kände att servicekonstnärliga verk började överskugga de marmorverk som han älskade. Han märkte också att mängden inkomster han började få från att hugga statyer i marmor hade blivit tillräcklig , så han bestämde sig för att ägna sig helt åt att arbeta med skulpturkonsten, och det fortsatte fram till idag.

Skulptör stil.  :

Efter att konstnären bekantat sig med skulpturrörelsen i olika civilisationer och konstens historia, blev han så småningom influerad av grekisk konst och den tidens konst.

Renässans och dåtidens skulptörer som Michelangelo.

Han fick också stor erfarenhet av att hantera marmorblock och böja dem, så han följde så småningom metoden att se statyn inuti stenen.

Sedan tar han bort blocken från dess yta som döljer den från vår syn, som om han befriade statyn från rummet där den finns och avslöjar den i minsta detalj.

Detta gjorde det möjligt för konstnären att slutföra arbetet med hög precision och stor hastighet som inte gick att matcha

,,,,,,,……..,,,,,,

Han gillade ofta att tävla med sig själv, och han gillade att utmana svårigheter, och han gillade inte lätta verk, utan han ville snarare ha bländande verk som publiken interagerade starkt med, eftersom han ansåg att det konstnärliga arbetet i slutändan och efter dess färdigställande, tillhör publiken och inte konstnären, och ju fler människor som De ser verket och älskar det, i den mån verket har uppfyllt sitt uppdrag och funktion.

Konstnären älskar graciösa verk, slanka och av liten massa, men som utvidgar och upptar en stor del av utrymmet i dem, och de kan läsas.

Från alla håll kommer detta från hans perspektiv på kvinnors skönhet, eftersom han tror på sin filosofi att kvinnor symboliserar och representerar naturen i alla dess aspekter. En kvinna ökar i skönhet och kvinnlighet med en smal och känslig kropp och ett brinnande sinne. Om hon besitter denna typ av skönhet, ockuperar och påverkar hon alla omgivningar runt henne med makt trots sin ringa storlek, eller så upptar hon den plats där hon står många gånger hennes fysiska storlek.

Denna metod speglar professionalismen i att anpassa massan och använda den. 

Dessutom kan det krävas en stor ansträngning när det gäller sten, eftersom det kräver att man tar bort ett stort stenblock, för att avslöja ett litet block som sträcker sig in i ett stort tomrum.

Mål och uppdrag:

Skulptörens tanke och filosofi om det offentliga livet, och sedan hans barndom, har byggt på två idéer:

Varje människa har två åldrar som hon lever i. Den första åldern mäts inte av antalet år han lever i sin kropp, och den andra åldern mäts av antalet år han lever i sin kropp.

De år som han lever med sitt minne, även efter att hans kropp förintats.Om vi ​​försöker mäta en persons livslängd i det första fallet, det vill säga med antalet år som han lever med kroppen, kommer hans liv att vara mycket kort även om han lever hundra år, antingen om han hade ett bra inflytande och lämnade viktiga prestationer,

Han kan leva så länge han lämnar efter sig någon påverkan eller prestationer, och detta är vad konstnären strävar efter, som vilken människa som helst

 – Vad en människa än gör gott eller ont går inte under, utan återförs till honom på ett eller annat sätt, precis som energin inte går under.

 – Jag som människa måste ha en aktiv roll i att stötta mänskligheten, oavsett storleken på denna roll, var och en efter sin förmåga, annars faller den.

Jag kommer att ha en mänsklig egenskap om jag inte tar den här rollen.

Härifrån hämtade konstnären sitt mål och budskap, sådde frön av lycka och spred dem så mycket som möjligt. Ytterst är konst en estetisk substans, oavsett om det är till form, idé eller innehåll, för att ge en dos av lycka, stor som liten, omedelbar eller sträcker sig under en lång period, och i det här avsnittet är konst som vilket estetiskt element som helst i naturen, som när en fågel sjunger för oss, eller som när en blomma ger oss nöje att se på dess skönhet eller njuta av dess doft, här konst är endast till för konstens skull, och inte för materiell vinning eller inkomst, snarare kan det vara tvärtom, eftersom det kräver anställning av annat kapital och tid för att skapa det.

Ett exempel på detta är en del av en stenskulptörs arbete i Sverige, som på den här bilden som konstnären ristade i en skog och lämnade den åt skogens besökare att möta, vilket gav dem en stund av kontemplation och energi.

 Ett levande lejon, mitt i skogen, försöker ta sig upp ur klippan, i staden Yetobori

Eller som i de verk av snö och is som han brukade göra i staden Göteborg varje år utan någon kompensation, bara för att sprida något av skönhet eller

Lycka i de kalla och mörka dagarna, även om det kanske bara varar i några timmar, eller mycket under några dagar.

 Älg, is, 2 meter lång 2021-12-24
 Göteborg, Drottningtorget

Två svanar, is, 2 meter hög
 Göteborg,  Drottningtorget,  2021-12-24

Detta betyder inte att varje konstnärs verk är i denna riktning, eftersom han också behöver inkomster för att leva på och täcka utgifterna för de nämnda verken för allmänheten.

 Han anser att hans arbete i allmänhet måste ha ett innehåll som stödjer mänsklighetens och fredens rörelse.

 Fred bland människor för att bygga mänsklig civilisation.

 Fred med naturen för att bevara planeten Jorden för alla människor att leva på

 Syftet och målet är människans uppfattning om sig själv, oavsett ras, tillhörighet eller nationalitet.

 Därför var hans ambition att skapa ett tillstånd av integration mellan individer och kulturer och en konstruktiv dialog mellan civilisationer för att sprida lycka och fred.

Cv:

Omkonstnären :

 • Mohannad Soleman
 • Född i Syrien 1975
 • Började skulptera i marmor och granit år 2000 , har jobbat med olika material såsom:
 • Har gjort många konstnärliga verk i Syrien av järn och cement som dekorativa verk, med en höjd över 10 meter eller ett område mellan 500 till 1000 kvadratmeter.
 • Haft en verkstad med ca. 5-10 anställda som jobbat med sten i Syrien 2000 – 2010.
 • Har haft flera utställningar i Syrien och Libanon samt många verk av marmor och granit permanent utställda i flera länder.
 • Kom till Sverige i slutet av 2015 , och har sedan dess bara jobbat med konst i Sverige.
 •  Driver ett aktiebolag, Jeibool AB som är verksam inom små, mellan och stora konstprojekt sedan 2018

I Sverige

 • Medlem i KKV Göteborg 2016-2021.
 • Har arbetat med River of Light på Akademin Valand och världskulturmuséet i Göteborg under 2017,2018,2020 (workshops)
 • Pilane skulpturpark på Tjörn sommaren 2017
 • Workshop för barn i Frölunda kulturhus 2018.
 • Isskulpturer i Göteborg 2018-2022
 • Sålt ett permanent konstverk, ”Syrian horse” till Uddevalla kommun 2019.
 • Haft utställning i Uddevalla Stadsbibliotek 2019.
 • Sålt ett konstverk ( Nöjd/missnöjd ) till Uddevalla kommun 2019.
 • Har sålt många granitskulpturer till företag och privatpersoner i Uddevalla, Göteborg, Halmstad och Ale kommun.
 • Skulptur ”Svensk älg22” år 2021.
 • Workshop för barn i Frölunda kulturhus 2021.
 • Is-workshop för barn i Ale kommun 2021.
 • Skulptur ” svensk Bjorn 6500″  medoch ställa ut den på offentlig plats i Stockholm och Göteborg 2023
 • Är intresserad av att skapa konstverk som är stora och passar naturen för att bli en del av naturen  och en fröjd för ögonen för förbipassagerande, materialval till respektive verk och omgivning är av yttersta vikt.

kontaktuppgifter :

telefon: 0737 744341
mail: art@jeibool.com
hemsida : www.jeibool.com
Facebook : www.facebook.com/Jeibool.Art